Gå til hovedinnhold

Prosjekt Malawi


Jeg fikk en hyggelig mail fra en jente på Sonans videregående skole i Drammen. De har ett prosjekt som heter "Prosjekt Malawi" som er et samarbeid mellom de, Haukeland Sykehus, Ullevål Sykehus og Bwaila Sykehus i Lilongwe, Malawi. Følgende står på nettsiden til Prosjekt Malawi:

Bwaila sykehus tar i mot ca 15 000 barn årlig, men er kritisk underbemannet og mangler vesentlig utstyr. I tillegg ligger Lilongwe på 1000 moh, noe som resulterer i temperaturer med mot null grader nattestid på vinteren.  
Spedbarndødligheten er på over 10 % i Malawi, og malaria er en vesentlig årsak til dette. Det er dessverre ikke uvanlig at babyer fryser i hjel om natten.  
Hver uke dør en mor i barsel på dette sykehuset, hver dag dør et nyfødt barn.....  
Mange premature barn dør i mangel av kuvøse, våre samarbeidspartnere har innført metoder der barna bæres inn mot mors hud hele døgnet, men vi prøver også å hjelpe til ved å ta med oss mange strikkede babyluer i ull til de minste barna. 

Og her alle strikkeglade jenter, er det vi kommer inn i bildet!Jeg har startet med disse 3 små luene, de ble til underveis og her er oppskriften: 

Prematur babylue
Garn: Drops Merino Extra fine, evnt dobbel babyull, Pinne: 3,5
Legg opp 60 m, strikk vrangbord 1 r, 1 vr i 2,5 cm.
Strikk så *5 omg r, 1 omg vr* 3 ganger (evnt 2 ganger for en litt kortere variant)

Felling
1.omg: Str 8 r, 2 r smn
2.omg: Str rett
3.omg: Str 7 r, 2 r smn
4.omg: Str rett
5.omg: Str 6 r, 2 r smn
6.omg: Str vrang

Fortsett felling slik, med en maske mindre mellom de to rette smn til du har 6 m igjen (husk hver sjette omg vrang) Tre tråden gjennom maskene og snurp sammen.

Dere finner også noen flotte prematur-oppskrifter hos flinke Ulla-Bella her.

Håper det er mange som har lyst til å bidra :) Luene sendes til: 

Prosjekt Malawi 
Sonans Videregående Skole 
Landfalløya 26 
3023 DRAMMEN

Stor klem fra Gry-Anette

Kommentarer

Misemor sa…
Jeg blir gjerne med. =) Flott tiltak!
Klem ToneB
En rosa fugl sa…
Jeg er ikke flink til å strikke men kunne nok ha heklet noen luer og sendt videre. :)
Anonym sa…
Kom igjen folkens, strikk (eller hekl) for livet!!!
Genialt ;)
annie16 sa…
Hei.
For ett flott tilltak.
Vet du om det er noe frist på prosjektet?
Gav meg lyst til å slanke litt i garn lageret mitt..
Og dette var ett prosjekt som virkelig fristet.

Mvh
Anne-Lise.

Ps: Kjempe koselig blogg du har. :))
Anonym sa…
Kjempe fin blogg du har. Har handlet en del luer fra dæ, og ble kjempe glad for å finne bloggen din =) Vil gjerne strikke slike luer, da æ har masse baby-ull t overs. Men e d nå tidsfrist på d her prosjektet??
Hilsen Irene
G-Anette sa…
Hei Irene. Tror ikke det er tidsfrist på prosjektet. Hvis du går inn på nettsiden som jeg linker til i begynnelsen av innlegget finner du informasjon der :) Lykke til med viktig strikk :)

Populære innlegg fra denne bloggen

Enkle pulsvarmere, med oppskrift

Ett par pulsvarmere blir fort til to par når det er så enkelt :) Etter å ha slitt litt med en engelsk oppskrift med både fletter, hullmønster og en merkelig tommel-løsning...fant jeg ut at det enkle er det beste! Så jeg startet på nytt uten oppskrift og strikket de på enkleste vis. Pynten kom på etterpå, og gjorde susen :) Her er oppskriften hvis noen vil prøve seg: G-Anette's Enkle Pulsvarmere Garn: Nepal fra Drops (ca 60 gram) Pinner: 3,5 Legg opp 32 m. Strikk 2 r, 2 vr i 9 cm. På neste pinne øker du 4 m jevnt fordelt. Fortsett i glattstrikk til arbeidet måler 7 cm fra økningen. På begynnelsen av neste pinne, strikker du inn en kontrast-tråd over 6 masker, til tommel. (se beskrivelse her ) Fortsett i glattstrikk 3 cm til. Strikk 1,5 cm med 2 r, 2 vr. Fell av. Tommel: Plukk opp de 6 maskene over og under kontrast-tråden + plukk opp en ekstra maske på hver side av tommelen = tilsammen 14 masker. Strikk glattstrikk i 2,5 cm, strikk 1 pinne med 1 r, 1 vr. Fell av. Stri

Tovede kosetøfler med oppskrift

Endelig er denne jentas favorittårstid her! Og med den kommer strikkelysten smygende tilbake :) Og hva passer bedre enn å starte høsten/vinteren med gode varme kosetøfler! Oppskriften ble til for et par år siden, etter å ha strikket flere par (etter andre oppskrifter) uten å finne akkurat mine tøfler. Men disse er mine, og nå kan de bli dine også. Og om jeg får si det selv...så sitter de som støpt på foten, hihi ;) G-Anette's Tovede Kosetøfler Garn: Fritidsgarn. 3 nøster offwhite, 2 nøster blå Pinner: 5,5 Tøflene strikkes frem og tilbake med bare rette masker *we like* :) Legg opp løst 50 m med blå, strikk 1 pinne rett. Bytt til offwhite og strikk 17 riller (34 pinner) Sett de 18 ytterste maskene i hver side på hver sin tråd. Strikk 20 riller over de 14 midterste maskene. Strikk så 2 m smn på starten av de fire neste pinnene = 22 riller på midt-stykket. Nå flytter du de 18+18 m (på trådene) over på pinner og fortsett slik: Strikk riller over de 18 første maskene, plukk opp

Strikket sett og sjarm-penal

Da var Thermis-settet ferdig. Har strikket en del av disse tidligere, men nå er det en god stund siden. Faktisk så lenge siden at jeg ikke husket oppskriften til lua og heller ikke hvor jeg hadde lagret den... Så da var det å kontakte en venninne av meg som har fått den tidligere - og be om min egen oppskrift :) Men nå skriver jeg den hvertfall ned her, til meg selv og til dere :) Thermis-lue Garn: Dobbel tråd Drops Merino Extra Fine Pinner: 4,5 og 5 Garnmengde: 110 gram Legg opp 76 masker på p nr 4,5 Strikk vrangbord: *1 vridd r, 1 vr* i ca 4-5 cm. Bytt til pinne nr 5. Strikk mønsterrapport: 1. og 2. omg - 2 rett 2 vrang 3. omg - rett hele pinnen 4. omg - vrang hele pinnen Gjenta omg. 1-4 så lang som du vil ha luen. Jeg startet fellingen da lua (inkl vrangbord) var ca 20 cm, da blir den litt “baggy” men ikke slik at den henger. Felling: På omgang nr 2 med "2 rett 2 vrang" på mønsterrapporten strikkes de 2 vr sammen hele pinnen. Strikk 3 omganger med mønster